http://addthis.com/
Share |

Puheenjohtajalta   

talvi_2017_171.JPG                                

Arvoisat lukijat!

Arvoisat lukijat!

 

Koivuhovintiellä 6.12.2019

 

Joulu lähestyy, tonttujen kurkistelu on alkanut jo aikaisessa vaiheessa syksyllä. Muutaman tontun olen nähnyt, joulupukille kirjoittanut ja toivonut kaikille tuotavaksi hyvää joulumieltä.. 

Savonlinnan kaupunki on joutunut huonoon kierteeseen talouden suhteen ja kierteen katkaiseminen vaatii huomattavia toimia palvelurakenteeseen. Kaikkea on erittäin vaikea ylläpitää, vaikka sitä haluaisimmekin. Talousarvion käsittely on kaupunginvaltuuston kokouksessa 9.12 ja voidaan odottaa pitkää kokousta äänestyksineen.

Itä-Savon sairaanhoitopiirin jäsenkuntien sote-suunta Pohjois-Savoon on ollut esillä viime keväästä saakka ja asia on ollut erittäin haastava ja raastava. Kyse on erikoissairaanhoidon saatavuudesta Savonlinnan keskussairaalasta tulevaisuudessa. Huonosti käydessä menetämme 600 erikoissairaanhoidon työpaikkaa, 600 sosiaali- ja terveydenhoitoalan koulutuspaikkaa ja sen lisäksi paljon muuta. Menetyksiä on vaikea vielä nyt ajatella rahallisesti, mutta nehän olisivat huomattavasti OKL:n aiheuttamia suuremmat.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru on tukenut Savonlinnan ja ympäristökuntien tahtotilaa. Sote-ministerityöryhmä päättänee asiasta lähiaikoina, joten jännityksellä odotamme mitä tuleman pitää. Keskustan kanta ei ole tiedossa, eikä ministeri Hanna Kososen kantakaan ole selvinnyt.  Ministeri Kosonen on sote-ministerityöryhmän jäsen, joten päätös Savonlinnan Keskussairaalan tulevaisuudesta on myös hänen käsissään.

Syksyn tultua on tes-neuvottelut nousseet esille voimakkaasti, sillä työnantajat ovat tulleet esille laajoilla työehtosopimusten heikennys esityksillä. Postin lakko päättyi, mutta uusia lakkouhkia on ilmassa ja niistä seuraavat metsäteollisuuden aloilla. Maanantaina alkava lakko pysäyttää metsäalan suurimmat tuotantolaitokset. Savonlinnassa pysähtyvät UPM:n ja Metsä Groupin tehtaat. Lakon vaikutuksen alla on 32 työpaikkaa eripuolilla maata. Työnantajapuolen esittämät heikennykset työehtoihin ovat tuoneet esille lakon käyttämisen, johon työnantajapuoli Metsäteollisuus ry on vastannut kuusi päivää kestävällä työsululla heti lakon jälkeen. Työsulku keskeyttää palkanmaksun työntekijöille lakon alaisilla työpaikoilla. Voimakkaat keinot on käytössä, joten herää kysymys sitä mikä on suomalaisten yritysten yhteiskuntavastuu? Mahdollistetaanko näillä keinoin hyvä ja yhteistyökykyinen työympäristö, joka huolehtii työntekijöistään ja takaa heille riittävän toimeentulon omassa arkielämässään.

Viime päivien tapahtumat ovat olleet dramaattisia ja saaneet aikaan pelkkää sekaannusta yhteiskuntaan. Suomi on muuttumassa hallitsemattomaksi ja kunnioitus yhteiskunnallisia päätöksentekijöitä kohtaan puuttuu. Erimieltä asioista voi olla, mutta mielestäni sivistyksellisellä tavalla. Asiallinen keskustelu on paikallaan, mutta sitä keskustelua ei tämän päivän suomessa ole.

Postin hallitus on tehnyt virheitä ja saa jatkaa. Maailmalla matkaava postin hallitus on tehnyt päätöksiä, joita ei voi suomalaisen edunvalvonnan puolustajana millään hyväksyä. Työehtojen halpuutus on erittäin huono ratkaisu ja ilman omistajaohjausta tehtynä suuri virhe. Sirpa Paatero erosi ministerin pestistään ja mielestäni häneen kohdistuvat syytökset olivat epäoikeudenmukaisia. Sirpa on yksi rehellisimmistä ja aidosti työtätekevistä poliitikoista. Arvostan häntä suuresti ja toivon, että hän jatkaa edelleen politiikassa tästä ikävästä tapahtumasta huolimatta.

Tänään on Itsenäisyyspäivä , voimme olla ylpeitä Suomesta ja meidän yhteiskuntamme saavuttamasta tasa-arvoisesta kohtelusta kansalaisten osalta. Toivottavasti saamme pitää järjestelmän, jossa kaikki pidetään mukana.

 

Hyvää Itsennäisyyspäivää ja joulun odotusta!

 

Eija Stenberg

puheenjohtaja

 INHIMILLINEN, TASA-ARVOINEN JA REILU SUOMI

         MEILLÄ TAITAA OLLA SAMA SUUNTA

vanhuspoliit_thumb.png