http://addthis.com/
Share |

Puheenjohtajalta   

talvi_2017_171.JPG                                

Arvoisat lukijat!

Arvoisat lukijat!

 

Koivuhovintiellä 29.1.2019

 

Tammikuu on lopuillaan ja voidaan todeta, että vuosi on alkanut ihan kunnon talven lailla. Hienoa kaikille talviliikunnan harrastajille.

Vuosi 2018 osoitti sen, ettei Savonlinnassa luottamushenkilöstöllä ole yhtenäistä tahtotilaa kaupungin taloudenhoidossa. Savonlinnassa talous on heikentynyt ja tulevaisuudessa on pakko tarkastella palvelurakennetta. Meillä ei ole muuta mahdollisuutta, kuin sopeuttaa palveluita tulopohjan vähentyessä. Jatkuvalla verojen korottamisella emme voi mennä eteenpäin.

Meillä on jo nyt tilanne, jolla olemme verotuksen osalta maamme kärkikuntia. Ilman palvelurakenteen sopeutusta olemme kriisikunnan mittareissa ja silloin sopeuttamisen suhteen jo edellä mainitun pakon edessä.

Henkilöstöstä tehtäviä säästöjä on vaikea mieltää toteutettavaksi ilman lomautuksia ja irtisanomisia. Näillä toiminoilla heikennetään palveluita, koska henkilöstön määrä on jo huolestuttavan alhainen. Palveluiden tarve ei vähene, vaan niiden tuottaminen on jatkuvaa.

Toki aina voidaan työn tekemistä kehittää ja saada aikaan lisää tehokkuutta, mutta työtehtäviä ei saa kertyä liikaa, jotta vältytään ylikuormitukselta. Liialliset kuormitukset vievät henkilöstöä sairaslomille ja jopa työkyvttömyyseläkkeelle.

Pitkäaikaistyöttömien työllistämistoiminta on ollut tehokasta ja kelan sakkomaksuja on saatu vähennettyä. Sakkomaksujen vähentämiseen tulee edelleen käyttää kaikki mahdolliset keinot. Uskon, että meillä osaamista siihen löytyy.

Nätkin koulun kohdalla on oltu erittäin haasteellisen tilanteen edessä, kun ongelmat olivatkin suuremmat mitä olettaa saattoi. Harmittava tilanne, josta käydään vielä keskustelua mikä olisi nyt se paras ratkaisu. Nätkillä koululle on tarvetta, mutta minkälainen koulu rakenteeltaan ja kuinka monta luokkaa kouluun tulee? Tässäpä ovat ne ongelmalliset kysymykset, kun lasten määrä väistämättä vähenee.

Olemme voimakkaasti nousevien sote-kustannuksien kanssa joutuneet miettimään mahdollisia säästöjä. Kaupunginhallitus on vaatinut Sosterilta säästöesityksiä vuoden 2018 aikana ja niitä meille esitettiin. Päätöksiä emme esitetyistä säästöistä saaneet aikaan ja pelko kustannusten noususta on edelleen todellinen. Sosteri lähtee vuoteen 2019 toteuttamaan palveluita pysyäkseen kaupungille tuottamien palveluiden suhteen päätetyssä talousarviossa. Heidän täytyy itse arvioida palveluiden tuottamisen menetelmät.

Itse olen surullinen tilanteesta, jossa kaupungin henkilöstön työtä arvotellaan lehtien palstoilla. Henkilöstö on tehnyt ison työn sopeuttaessaan ja kehittäessään palveluiden tuottamista, ja he tekevät työtä huomattavasti pienemmällä henkilökunnalla. Me emme voi osoittaa heitä sormella nykyisestä tilanteesta.

OKL lähti ja seuraukset ovat ikäviä Savonlinnalle. Mikä tähän johti? Miksi kukaan ei puuttunut asiaan? Savonlinna tarvitsee kunnolliset kompensaatiot ja toivon, että seuraava hallitus ottaa asiakseen tehdä tilanteelle jotain.

Iloinen asia vuoden lopulla oli, että saimme Pakkaspirtin alueen kunnostuksen toteutukseen talousarviossa summan, jolla voidaan jotain parannuksia alueella tehdä. Punkaharjun Pakkaspirtille ja siellä harrastaville henkilöille tämä on iso asia.

 

Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin……kohti kevään eduskuntavaaleja.

Eija Stenberg

puheenjohtaja

 INHIMILLINEN, TASA-ARVOINEN JA REILU SUOMI

         MEILLÄ TAITAA OLLA SAMA SUUNTA

vanhuspoliit_thumb.png